måndag 30 november 2009

Du är väl snäll, Herr Kantarell?

I förra veckan knåpade jag ihop ett gäng jättegoda Shiitake-biffar. Glad i hågen tänkte jag dela med mig av receptet här men hindrades av ett kraftigt illamående. Oron i magen höll i sig till dagen därpå, och nu hade även små knottriga utslag börjat dyka upp på händerna. Det dröjde inte länge innan hela min kropp var täckt av kliande utslag som höll på att driva mig till vansinne.

Jag kom fram till att det måste varit Shiitake-svampen som jag reagerat allergiskt mot. Och mycket riktigt visade min efterforskning att det inte är helt ovanliga symptom, framförallt när det gäller rå eller lätt tillagad svamp. Det tog en vecka innan utslagen började lätta och immunförsvaret kunde samla sina trupper.

Så jag råder er att göra ett allergitest innan ni äter Shiitake om ni inte gjort det den närmsta tiden. Själv tänker jag hålla mig borta från den i fortsättningen.

En glädjedödare kommer sällan ensam

Jag kommer att tänka på en video med svampexperten Paul Stamets som jag såg för ett tag sedan. Han menar att det är väldigt få matsvampar som man kan äta råa. Framför allt att man ska undvika att äta kommersiellt odlade svampar så som champinion och portabello råa eftersom de är carcinogena. Han påstår även att kroppen inte klarar att bryta ned dem.

Det är svårt att ignorera vad någon som dedikerat sitt liv åt svampar har att säga om saken. Samtidigt tror jag inte heller att det bedrivits någon omfattande forskning i ämnet.

Exempelvis skulle jag vilja veta om man måste tillaga svampen med värme eller om andra metoder som till exempel marinering fungerar lika bra.

Svampar har många otroliga egenskaper och därför vore det synd att utesluta dem ur kosten "av ideella skäl".
Det jag tänker till exempel på deras förmåga att lagra D-vitamin.

Om man låter champinjoner bada i solljus en kort stund kan faktiskt en portion täcka nio gånger det rekommenderade dagliga intaget av D-Vitamin. Något som vi nordbor sannerligen skulle kunna dra nyttan av.
Men vi måste ju veta om kroppen ens kan ta till vara på det och vilken tillagningsmetod (om någon) som fungerar bäst.

Något säger mig att vi kommer få vänta ett bra tag på svaret. Och tills dess tror jag att vi gör bäst i att äta rå svamp med måtta. Ett par gånger i månaden borde inte göra någon större skada. Men helst gör man nog klokast i att åtminstånde marinera den en stund.