onsdag 16 december 2009

Ett trevande levande julstök

Någon skrev på facebook att det bara är nio dagar till julafton, och det kom ärlig talat som lite av en chock för mig. För trots att marken utanför är täckt av ett tunnt lager snö så befinner jag mig mentalt fortfarande någonstans i oktober.

Jag insåg att det kanske börjar bli dags att tänka på vad jag ska äta i jul. För även om jag inte är särskilt mycket för traditionell julmat så är det ändå en mathögtid där man samlas och äter i varandras sällskap. Och då kan man ju lika gärna anstränga sig lite.

För drygt tio år sedan när jag precis slutat äta kött så testade jag att göra diverse fejkade veganska julbordsrätter som kålrotsskinka och auberginesill men förstod inte riktigt vitsen med det. Min mor och jag började istället prova lite nya rätter varje jul, så det kommer inte direkt som någon chock att det står udda saker på bordet.

Hur som helst så finns det två saker från det traditionella julbordet som jag inte lyckats överge. Det är (veg)köttbullar och rödbetssallad. Vet inte vad det är med denna kombo som klingar hos mig, men jag gillar det.
Så i år tänkte jag försöka mig på en rå version. Och jag började med att lägga in rödbetor idag.

Normalt sett så brukar man ju koka rödbetor innan man lägger in dem för att få dem sådär mjuka. Men jag tänkte att om jag tärnar dem ganska fint så borde de mjuka till sig lite av lagen. Om inte annat får det bli en krispig sallad. Och det är ju inte fel det heller.


Råa inlagda röbetor

5 dl Rödbetor, fint tärnade
2 dl Äpplecidervinäger
0,7 dl Honung
2 cm Ingefära
1 Kanelstång
1 nypa Nejlika, malen

Tärna rödbetorna. Häll honungen i en burk och rör ut den med en skvätt vinäger.
Tillsätt resten av vinägern tillsammans med rödbetor och kryddor.
Se till att allt täcks av lagen, annars får du spä på den lite.
Låt stå i kylskåpet.

Jag har som sagt ingen aning om hur man bäst lägger in rödbetor på det råa viset, men dethär känns ganska bra, och lagen smakar iaf mycket godare än någon annan jag smakat.


Vi har förresten en nykomling i familjen här. Det var grannen som kom och mer eller mindre tvingade på oss henne "Eftersom ni vet hur man tar hand om hemlösa katter och annars hade låtit en annan granne skjuta henne". (Suck)

Egentligen hade vi bestämt att vi inte ska ta in fler katter just nu (vi har en stödis kvar sen i våras och två egna), men det går ju inte att bara slänga ut henne till sitt öde igen, speciellt inte denna tiden på året. Så nu får hon bo här tills vi hittar ett nytt hem åt henne. Förutsatt att inga ägare hör av sig och saknar henne det vill säga.

Hon har fått namnet Gunvor och hon är hur kelig och go som helst. Hör gärna av er om ni har ett kärleksfullt hem att ge henne.

4 kommentarer:

  1. Rödbetsreceptet ska jag lätt testa med en gång. Det låter supergott.

    SvaraRadera
  2. Så söt och snäll hon ser ut, Gunvor, nästan som att hon sitter för porträtt. Om bara vår katt ville sitta still så länge.. är han still är det i sov-läge, vilket iofs är en av hans favoritsysselsättningar =)

    SvaraRadera