tisdag 20 april 2010

Currylicious

Den inspirerande själatändaren Miri har just nu en tävling på sin blogg Miri Raw där hon eftersöker recept som kan övertyga de största av råkostskeptiker. Och vill man göra det lätt för sig kan man bara bjuda på en rå dessert eller kaka eftersom de verkar besitta en magisk egenskap att tina frusna hjärtan.
Men jag är knappast känd för att göra saker enkelt för mig, så jag försökte mig istället på att komponera en ny huvudrätt som är god nog att bli en standardrätt i mitt kök. Efter några försök känns det som jag hittat något jag länge letat efter. And the secret's in the sauce.

Stjärnan i denhär showen är den enkla men underbart goda currygrytan. Den är smaksatt med Madras Curry som är en lite hetare blandning än den gula curryn vi vanligtvis använder i Sverige. Basen består av cashewnötter och citron vilket ger en yogurtkänsla.
Till det en lätt kokossmak som går hand i hand med chilin i curryblandningen och ett äpple som både ger såsen både kropp och sötma.
Currygrytan serveras på en bädd av gröna blad och vackert glödande rotsaksris.


Bettan & Majsan rotar sig i Madras
För 2-3 pers

Rotsaksris
1 st Rotselleri (ca 500gr)
2 st Rödbetor (medelstora)
6-8 st Soltorkade tomater, lätt blötlagda

Curry
2 dl Cashewnötter, blötlagda
0,5 dl Kokosflingor el. kokoskräm
1,5 dl Vatten
0,5 st Äpple, Rött
1 msk Madras Curry
2 tsk Lökpulver
2 msk Citron
4 dl Majs
1 st Paprika, Röd
1-2 st Tomater
Salt

Rotsaksriset
1. Skala rotselleri och rödbeta. Skär dem i mindre bitar och kör dem i matberedare med S-blad till fina gryn.
2. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med rotsaksriset. Smaka av med salt och peppar.

Curryn
1. Lägg cashew, kokos, citron, vatten och kryddor i en blender och mixa tills du får en slät sås.
2. Kärna ur och skär upp äpplet, mixa in det tillsammans med såsen. Smaka av med salt.
3. Tärna majs, paprika och tomat. Blanda samman grönsakerna med såsen.
4. Servera på en bädd av späda gröna blad.

8 kommentarer:

  1. Återigen lockar du med den vackraste råmaten ever!

    SvaraRadera
  2. Måste ju hålla med Mikkan.. det ser verkligen gott ut!

    SvaraRadera
  3. Vad du är kreativ.Det ser jätte gott ut o så färglad.

    Simi

    SvaraRadera
  4. Hjärtligt tack för att du lägger ut så fina recept till oss alla att använda!/ViP

    SvaraRadera
  5. Hemligheten ligger alltid i såsen ;-)

    Svar på kommentar: "Visst är det så? Och det har svårt att förstå – att man faktiskt tycker om sin gröna drink mer än den konstgjorda maten, att den nyttiga maten inte är en uppoffring utan en njutning, att det inte är synd om oss – utan att vi tycker synd om dem!"

    SvaraRadera
  6. men orkar man prova ,,, tänk om det inte är gott

    SvaraRadera
  7. Henke, är det inte dags att sprida lite rå-het igen? ;) Moar!

    SvaraRadera