fredag 25 september 2009

Frusna Fikosiner

Nu finns äntligen färska fikon att köpa till humana priser i butikerna, så jag köpte på mig ett litet lager. Men efter ett tag blir det lite tjatigt att äta dem rakt upp och ned, så jag funderade på vad jag kunde göra för kul med dem.
Mitt första experiment blev en glass med smak av fikon och apelsin, kort och gott fikosin.



Frusna Fikosiner

Ingredienser:
2 dl Cashewnötter
2-3 Färska fikon
1-2 Apelsiner
2-4 msk Honung
2 msk Kokosolja
0.5 tsk Vaniljpulver (äkta)
1 nypa Salt
Eventuellt lite vatten

Gör såhär:
1. Blötlägg cashewnötterna i minst 2 timmar, men gärna över natten
2. Pressa apelsin till 1.5 dl juice.
3. Lägg nötter, apelsinjuice, honung, kokosolja, vaniljpulver och salt i en blender.
4. Kör blendern på högsta hastighet tills du får en slät smet. Blanda eventuellt i mer juice eller lite vatten om den blir för tjock.
5. Gröp ur fikonen och lägg innanmätet i blenderkannan. Skalen kan du behålla till serveringen om du vill.
6. Kör blendern på lägsta hastighet några sekunder tills fikonen blandats i smeten. Smaka av.
7. Häll smeten i en glassmaskin. Du kan även göra glassen i frysen, men du får röra i den ofta.
8. Skopa upp glassen i fikonskalen och toppa med rivet apelsinskal.

Tips: Tänk på att både fikon och apelsin innehåller en hel del socker så smaka gärna av om det behövs mer eller mindre honung i smeten.

4 kommentarer:

  1. Spännande recept. Det måste jag prova!

    SvaraRadera
  2. Detta låter minsann inte helt fel...

    SvaraRadera
  3. Vart tog de andra sex recepten vägen?

    SvaraRadera
  4. Lugna sig H C, man kan inte få allting Bums. ;) Ser fram emot fler recept Henrik, låter lovande!
    /eanie

    SvaraRadera