torsdag 1 oktober 2009

Battle of the Batters: Cheesecake

Jag har gång på gång hört folk, och även mig själv, säga att raw food-desserter är så mycket bättre än traditionella bland annat för att de är så fullpackade med näring.

Vissa menar till och med att en bit rå äpplepaj skulle ge mer näring än en välbalanserad välkokt måltid från den gamla hederliga kostcirkeln.
Är det verkligen så? Ja det vill jag ju gärna tro. Och visst känner jag skillnaden. Men är det bara placebo kanske?
Ifrågasättande som jag är av naturen vill jag gärna få någon konkret bekräftelse på det. Så jag tänkte i en serie jag döpt till "Battle of the Batters" låta nutritiondata.com göra en analys av traditionella och motsvarande råa efterätter för att se vad skillnaden är när det kommer till näringsinnehåll.

Och det är verkligen inget som ska tas på blodigt allvar. Skillnaden mellan dem ligger ju i betydligt mer än de vetenskapligt fastslagna näringsvärdena. Men eftersom det är något som lyfts fram gång på gång så tycker jag det kunde vara intressant.

Först ut blir en cheesecake med jordgubbstopping.
Vi vet ju alla att en rå cheesecake är mångdubbelt godare, men hur står det till med näringen?
Den traditionella kakan har en botten av grahamskex, i ostlagret hittar du både cream cheese och ricotta, och på toppen en härlig jordgubbssylt.
Den råa kakan har en botten av pekannötter och dadlar, ostlagret är baserat på cashewnötter, kososolja och mandelmjölk. Toppingen är en sylt gjord på jordgubbar och dadlar.

Klicka på bilden vetja!


Den råa efterätten vinner matchen med 3 - 1!
Den enda punkt där den bakade kakan har ett försprång är proteininnehållet. Men det bör väl nämnas att den råa ligger ganska bra till på den punkten den med.
Något som förvånade mig en aning var att mängden järn är så pass hög i den råa kakan. I en bit får man en femtedel av RDI.

Fast skulle jag inte vilja påstå att någon av dem är fullspäckade med näring.
Att den råa kakan däremot belastar och förgiftar kroppen mindre är en annan femma.

2 kommentarer:

  1. Rå cheesecake låter spännande - hade hoppats se ett recept här, men hittar inget... :-(

    /Lissu

    SvaraRadera
  2. Om du hade lämnat din mailadress så kunde jag skickat det till dig :)

    SvaraRadera