måndag 15 februari 2010

Prinsessan som blev en prins

Jag bryter den gruvliga tystnaden på bästa tänkbara sätt: med en tårta!

Till min födelsedag för några veckor sedan gjorde jag denna tårtan. Som vanligt gjorde jag den lite på känn och glömde anteckna hur mycket jag hade av allt. Men eftersom folk fortfarande frågar efter receptet till den så gör jag ett försök. Jag tror att det är rätt, och om inte så förhoppningsvis bara bättre. :)


Den trinde Prins Valiant

Botten
3 dl Mandel, finmald el. rester från mandelmjölk
2 dl Kokos, finmald
1 dl Cashewnötter, finmalda
2 dl Dadlar
2 msk Citronsaft
1 tsk Vaniljpulver
1 nypa Salt

Gör såhär:
1. Kör dadlarna tillsammans med citronsaften i en matberedare tills det blir en slät pasta. Tillsätt vatten om det behövs.
2. Lägg de malda nötterna i en bunke och blanda dem tillsammans med salt och vanilj.
3. Arbeta in dadelpastan i nötmjölet med händerna tills du får en slät deg.
4. Tryck eller kavla ut degen i botten av en springform. Formen bör inte vara större än 20 cm för detta recept.

Sylt
200 gr Hallon
8-12 Dadlar, färska el. blötlagda
1-2 tsk Psylliumfröskal

Gör såhär:
1. Kör bär och dadlar i en matberedare till de blandats väl.
2. Tillsätt psylliumfröskal och mixa tills det är väl utblandat.
Tips: tänk på att inte använda bär direkt från frysen eftersom dadlarna blir stenhårda då.


Grädde
2 dl Cashewnötter, blötlagda
2 dl Kokosmjölk (mixa 1 del torkad kokos och 3 delar vatten)
1-2 msk Honung
1 msk Citronsaft
1 tsk Vaniljpulver
1 dl Kokosolja, smält
1 nypa salt
1 msk Lecitin el. 1 msk + 1 tsk Psylliumfröskal

Gör såhär:
1. Kör alla ingredienser utom lecitin i en blender tills du får en slät smet.
2. Häll i lecitin el. psylliumfröskal och mixa tills det är helt inblandat.
3. Låt smeten vila någon timme i kylskåpet medan du fortsätter med resten av tårtan.

Marsipantäcke
1,5 dl Mandel, finmald
0,3 dl Linfrö, finmalda
4 msk Honung
Rödbetsjuice

Gör såhär:
1. Mal mandel och linfrö till ett mycket fint mjöl.
2. Börja blanda in honung i mjölet med händerna, lite i taget då det är viktigt att det inte blir för fuktigt.
3. Tillsätt en liten skvätt rödbetsjuice och blanda ut tills massan fått en jämn färg.
4. Kavla ut till samma storlek som tårtan.


Sätt ihop såhär:
1. Gör grädden och låt den vila i kylen.
2. Gör botten och kavla eller pressa ut den i formen. Ställ in i frysen.
3. Gör sylten och bred ut den över botten. Ställ in i frysen en haltimme.
4. Plocka ut formen och häll över grädden. Ställ in i frysen i minst två timmar.
5. När grädden är genomfrusen, kavla ut och lägg på marsipanlocket. Pudra med cashewmjöl.
6. Låt tårtan tina och servera!

6 kommentarer:

  1. Ser fantastiskt god ut!

    SvaraRadera
  2. Vilken vacker tårta! Blir jätteinspirerad nu, tack! Måste se till att göra en vacker tårtskapelse till min födelsedag i maj. :)

    SvaraRadera
  3. Yaaaay! Det verkare verkligen jättegod :)

    <3
    Amanda

    SvaraRadera
  4. Shit vilket mästerverk! Får jag lägga in den på detta ännu ej lanserade mästerverket i vardande?

    rakost.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Fantastisk! Kul att du börjat blogga igen... hoppas du fortsätter. Annars poppar jag naturligtvis förbi när det uppdateras...

    Bara två kommentarer: varför inte använda dig av solroslecitin och undvika sojabaserade produkter? Och: varför inte länka till oss trevliga Rosenbladare istället för toppformula? Vi har allt eko me.

    Men nog med egotänk och än en gång: Chapeau för bakverket. Verkligen!

    SvaraRadera