tisdag 2 mars 2010

Tjiskejk utan Tjis

Lissu eftefrågade ett recept på en rå vegansk cheesecake, så jag tänkte lägga ut det grundreceptet som jag använder. Den är underbart krämig och går hem hos de flesta. Dessutom kan man variera smaksättningen i oändlighet.

Tyvärr har de blivit uppätna så fort att jag inte hunnit fotografera dem, så ni får blunda och föreställa er istället. Eller så bakar ni helt enkelt en själva enligt receptet nedan. :)

Levande Halloncheesecake

Botten
4 dl Nötter (mandel, pekan, valnöt etc.)
80 gr Färska skalade och urkärnade dadlar (ca 1,5 dl)
0,5 tsk Vaniljpulver
1 Nypa Salt

Fyllning
6-7 dl Cashewnötter (ca 400gr)
2,5 dl Mandelmjölk
1,5 dl Honung (el. valfri sötning)
1 dl Citronsaft
1-2 tsk Vaniljpulver
1,5 dl Kokosolja
3 msk Lecithin

Topping
4-5 dl Hallon
80 gr Färska skalade och urkärnade dadlar (ca 1,5dl)

Förberedelser:
Helst ska nötterna till botten blötläggas i minst 8 timmar och sedan torkas, speciellt om det är valnötter, men det är valfritt.
Cashewnötterna skall blötläggas i minst en timme men gärna över natten i kylskåp. Skölj dem en gång innan de används.

Botten:
1. Kör nötter, vanilj, salt och hälften av dadlarna i en matberedare tills det är jämt fördelat.
2. Lägg till resten av dadlarna mixa till en fin massa som går att klibba ihop men bryts sönder lätt.
3. Smörj en springform med kokosolja. Häll massan i formen och tryck ut den lätt.

Fyllning:
1. I en blender: mixa alla ingredienser utom kokosolja och lecithin till en jämn smet (ca 3-5 minuter).
2. Smaka av och lägg till mer citron eller sötning om det behövs.
3. Tillsätt kokosolja och lecitin, mixa tills allt är utblandat.
4. Häll smeten i formen och slå den ett par gånger i borde för att se till att det inte blir luftbubblor.
5. Sätt i frysen 1-2 timmar.

Topping:
1. Kör bär och dadlar i en matberedare tills det blir en jämn sylt.
2. Bred den över den frusna kakan.

Låt den tina och servera!

4 kommentarer:

  1. Oh vilken Inovativ Kaka! Wonderfull <3

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Går det att byta ut eller ta bort lecitinet?

    SvaraRadera
  3. Hej Susanna!

    Lecitinet har funktionen att emulsifiera fettet i "osten". Det gör att den dels blir krämigare till konsistensen och dels håller ihop bättre i rumstemperatur.
    Det går att utesluta det, men tänk då på att den blir väldigt lös om den står i rumstemperatur. Så tina den isåfall i kylskåpet och håll den där tills servering, det borde fungera. :)

    SvaraRadera