onsdag 14 oktober 2009

Tillbaka till framsidan

Min djupaste ursäkt för bloggtorkan den senaste veckan. Jag har till och med plitat ihop ett nytt recept på underbart goda pepparrotsrullar, men har inte haft tid att lägga upp det än. Det kommer snart!

I helgen åkte jag med min far till Göteborg för att hälsa på hos min bror. Det var ett välbehövigt avbrott i en stad som jag besöker allt för sällan nuförtiden.

Lördagen gav föda för själen. På förmiddagen tog vi en promenad i den tydligt höstpräglade botaniska trädgården. Jag tycker att blommor, precis som människor, ofta är som vackrast i livets slutskede. Bitna av väder och vind, nötta i kanterna, men ändå med huvudet högt av stolthet och vingar som vittnar om sommarens färgprakt.På eftermiddagen åkte vi ut till Hönö. Det blåste en del över det karga kustlandskapet, men stundtals tittade solen fram och jag passade på att slå mig ner på de marmorerade stenarna för att lapa i mig av den så gott jag kunde. D-vitamin kommer man inte bli bortskämd med framöver.Söndagen gav föda för kroppen. Konstigt nog gjorde jag mitt första besök i Gain Trading Asien Livs på Östra Hamngratan.
Konstig nog, eftersom jag ätit lunch i haket intill ett antal gånger men på något sätt med kurrande mage misstagit den trevliga lilla butiken för något annat.
Hade jag inte haft så ont om tid hade jag säkerligen kunnat spendera en halv dag där inne. Trots att man gått runt den lilla butiken ett flertal varv så hittar man alltid något nytt på hyllorna. De har allt ifrån japansk skräpmat till lite mer exotiskt frukt och grönt inklämt på några få kvadrat.Desvärre tyckte jag att deras utbud av kinesiska örter var lite väl sparsamt. Men vargbär (goji) hade de iaf till humana priser. Köpte även på mig två kilo miso, noriblad, sweet wormwood, kokospuré, agar agar, shitake och lite annat smått och gott. Det är svårt att sluta slänga ner saker i korgen när allt är så billigt.

Jag var på vippen att köpa med mig en durianfrukt också. Men insåg att medresenärerna på tåget hem troligtvis inte skulle uppskatta den lika mycket som jag. (De luktar inte hallonbakelse)

Snett emot den lilla asiatbutiken ligger Dahls Bakeshop, ett café som har inkluderat Raw Food i sitt annars sockerstinna sortiment. De har både dagens rätt och ett par desserter.
Sådana initiativ vill jag premiera så jag köpte en varsin bit blåbärs- och hallonpaj till mig och min far.
Pajen var enklast tänkbara med ett traditionellt nöt och dadelbaserat skal täckt med bläbär, hallon och valnötter. Till det en klick cashewgrädde.Trots (eller kanske tack vare) sin enkelhet var den riktigt god. Och jag ger den faktiskt betyget sex kakor av sju möjliga.
Det som drog ner betyget var cashewgrädden som var ganska grynig och tråkig. Det går att göra betydligt bättre än så. Men pajen charmade sig till en förlåtelse.

En perfekt avslutning på en mysig Göteborgsvistelse.

5 kommentarer:

 1. Kul att ha dig tillbaka, du tar riktigt fina bilder! Vad var dagens rätt?

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket! :)
  Jag glömde desvärre att fråga vad de serverar för rå mat. Jag hade nyligen mumsat i mig en avocadosallad så jag hade bara ögon för sötsakerna.

  SvaraRadera
 3. Ah, schysst, har de raw food på dahls alltså? Jag är i Gbg titt som tätt, och detta bör man ju premiera med ett besök! :)

  SvaraRadera
 4. Det där med cashewgrädde... Finns det ett sätt att inte få den grynig utan att lita till tunga 6000kronors-maskiner i köket? Min vanliga mixer duger till allt annat så det känns dumt att investera i heavy duty bara för att få grädden slät.

  SvaraRadera
 5. Mikaela: Det tycker jag att du ska göra! :) Dock tror jag bara att de har det på Östra Hamngatan än så länge.

  Johan: Hoppas att mitt senaste inlägg är till någon nytta :)

  SvaraRadera