fredag 2 oktober 2009

En Pompelmus i mitt hus

Till lunch tänkte jag gjort en snitsig sallad jag haft i bakhuvudet ett tag. Men ett erbjudande i Nettos fruktavdelning fångade min uppmärksamhet och istället blev det en Pomelo att snaska på.

Pomelo eller Pompelmus är tillsammans med apelsinen förälder till grapefrukten, och smaken påminner mycket om den fast inte alls lika besk. Pomelon är dessutom betydligt större. Normalt väger de runt 1-2kg och med ett världsrekord på hela 4,86kg.
En frukt är rejält mättande och passar därför perfekt till frukost eller lunch.


- Pommes med mus sa du?

Men kvar av frukten blir en ordentlig hög med skal som känns synd att kasta bort.
Normalt brukar man karamellisera eller göra marmelad på skalet, men det är ju inte riktigt min melodi.
Finns det någon därute som lyckats göra karamellliserade pomeloskal i torkugn? Det vore kul att höra om det.
Jag gissar att man skulle behöva dra ur beskan med salt först, sedan marinera dem i en honungslösning och torka torka torka. Men vad vet jag?

Min experimentlusta svek mig och skalet hamnade i komposten. Men jag klurar vidare ändå.

3 kommentarer:

  1. Tånker prova ett torka och använda som pomerans (i mandelbröd o dyl). Medelar resultat om ett par dagar.

    SvaraRadera
  2. Status (ifall jag inte fullföljer): Efter att ha skalat bort det tunna, gröna ytterskalet skar jag det tjocka, vita skalet i strimlor och la i torkugnen. När de var torra tog jag ut dem och blötlade dem i sockervatten (agave, naturligtvis). Sedan in i torkugnen igen. Nu är de spröda, söta och inte alls övermäktigt beska; som något slags skumgodis. Pomerans-idén är övergiven men som lördagsgodis åt ungarna funkar det nog. Kanske man ska ta en blötläggning/torkningsrunda till för att ytterligare minska beskan och höja sötman.

    SvaraRadera
  3. Johan: Tack för att du delar med dig av ditt experiment! Pomerans är väl ungefär som pomelo i beskhet vill jag minnas, så det kanske skulle fungera lika bra. Får bestämt prova jag med så småningom. :)

    SvaraRadera