tisdag 6 oktober 2009

Jag lindar solen om gaffeln

Regniga, blåsiga och kalla höstdagar som dessa vill man gärna krypa ner under en filt och mumsa på något varmt och jordnära.
Därför fick jag för mig att ta några av höstens läckerheter jag hade hemma och göra något med indiskt touch.

Basen blev nudlar på butternut squash och morot. Det är lite rejälare och mer jordande än sommarsquash.
Jag klurade på någon krämig sås gjord på solrosfrö, men kände samtidigt att det vore skönt att laga mat utan elektriska apparater för omväxlings skull. Så det blev lite blandade grönsaker marinerade i olja och limejuice istället.

Jag brukar ha svårt för rätter med mycket olja i men detta blev riktigt gott!
Grönsaksblandningen kan ju bytas ut till lite av vad som finns hemma. Äpplet kan säkerligen ersättas med ett hårt päron eller en mango tex.
Går utmärkt att göra på morgonen och låta den marineras fram till lunch. Och är man extra frusen värmer man den med fördel i torkugnen eller hushållsugnen på 40 grader i en dryg halvtimme.

Bombay Butternut
För 2 personer

Marinad
0.75 dl Olivolja
1 st Vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk Ingefära, finhackad
1 tsk Sojasås (Tamari el. Shoyu)
4-5 tsk Limesaft (ca en frukt)
1-1.5 msk Currypulver
0.5 msk Chilipulver
1 krm Nejlikor, malda
1 nypa Cayenne
Salt

Grönsaksblandning
1-2 st Äpple, rött
1 st Paprika, röd
50 gr Jordärtskocka
10-15 st Bondbönor el. Haricots vert

Nudlar
1-2 st Butternut Squash (ca 400gr)
1 st Morot, stor
Olivolja
Salt

1. Blanda samman marinaden och smaka av med salt
2. Tärna äpple och paprika. Gör tunna strimlor av jordärtskockan med en grönsaksskalare. Plocka ur och skala bönorna.
3. Rör ner grönsakerna i marinaden och blanda noga. Låt stå i minst en timme, gärna längre.
4. Skala squashen, borsta moroten och gör nudlar av dem båda. Ringla över lite olja och salta lätt. Blanda noga och låt stå i minst en timme.
5. Lägg upp nudlarna på tallrikar. Strö över grönsakerna och så mycket av marinaden som du önskar. Toppa med färsk pepparmynta.

Tips: Denna rätt blir ännu godare om du värmer upp den i torkugn 30-60 minuter innan servering. Eventuellt överbliven marinad funkar bra som salladsdressing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar