lördag 17 oktober 2009

Bara glädjen dagen rymmer. Du får inga gräddbekymmer.

Johan undrade om det går att få en slät cashewgrädde utan att sälja sin ena njure för en Vitamix eller Blendtec.
Jag tycker inte det brukar vara några problem att få ett bra resultat i en vanlig hushållsblender, åtminstone de lite bättre modellerna. Här är tre tips som kan underlätta:

Blötlägg nötterna i god tid innan. Minst i fyra timmar men helst i kylskåp över natten. Det gör det lättare för knivbladen att slå sönder nötterna och det märks inte lika tydligt om det inte blir tillräckligt finfödelat.

Låt det ta sin tid.
Har man en långsammare maskin får man kompensera genom att köra den lite längre tid. Tänk bara på att det kan bli väldigt varmt om den går länge, så låt den vila en stund om du känner att den tenderar att överstiga lovliga temperaturer.

Mal torra nötter.
Har man inte hunnit att blötlägga nötterna kan man få ett hyfsat resultat genom att mala dem i en nöt- eller kaffekvarn först och på så sätt göra jobbet lättare för blendern.Jag tänkte även att jag kunde lägga ut mitt favoritrecept på rå vispad grädde. Det är lite mer avancerat och inget man slänger ihop snabbt till pajen, men den är riktigt god, speciellt i tårtor och bakelser. Går dessutom bra att frysa in.

Receptet kommer från Café Gratitude som använder det i flera av sina tårtor. Det ska tydligen gå bra att ersätta lecitinet med psylliumfrö men jag har inte testat det. Jag kan tänka mig att det ger en lite lösare konsistens.

En Tacksam Grädde
2 dl Cashewnötter (blötlagda)
2 dl Kokosmjölk (en del kokosflingor och tre delar vatten)
2-3 msk Honung
1 msk Citronsaft
1 tsk Vaniljpulver (äkta)
1 dl Kokosfett (flytande)
1 msk Lecitin
En nypa salt

1. Gör kokosmjölken genom att mixa en del kokosflingor med tre delar vatten. Jag brukar sila bort kokosflingorna men det är nog inte nödvändigt.
2. Kör alla ingredienser utom lecitin i en blender tills det blir en jämn smet.
3. Tillsätt lecitinet och mixa tills det är utblandat.
4. Ställ in smeten i frysen eller kylen ett par timmar tills den sätter sig.

Lecitinet jag använder heter Bio-lecithin och jag köper det hos Topformula.se eftersom jag brukar beställa Cocosa kokosfett därifrån också. De är både billigast och snabbast, vilket är en ovanlig kombination. Det går även att hitta i välsorterade hälsokostbutiker.
Sedan har en fågel viskat i mitt öra att Kiviks Lilla Råa kommer att sälja solroslecitin i sin webshop. Ska bli spännande att prova.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipsen. Jag ska prova 1) att blötlägga cashew i kylskåp över natten, och 2) göra tårtgrädde à la café Gratitude. Däremot är jag lite rädd att köra mina maskiner för länge - jag har fått för mig att det inte är bra för dem.

    SvaraRadera