fredag 2 oktober 2009

Slånbärskalas i ett glas

Nu har frosten gripit tag även i de sydligare delarna av landet, och då är det hög tid att plocka slånbär!

Slån tillhör plommonsläktet och ingår i familjen rosväxter. Den vitblommiga busken är vanligast längs kusten.
Framåt hösten bildas mängder med bär på de taggiga grenarna. Bären liknar stora blåbär men där tar den liknelsen slut.

Om du liksom jag går runt och mumsar på det mesta i naturen så har du kanske stoppat i dig ett slånbär och upptäckt hur hela munnen fylls av en bitter strävhet som dröjer sig kvar i en evighet. Det beror på att de är fyllda med gallsyra. Men strävheten avtar avsevärt när bären frusit och därför bör man, precis som med rönnbär, antingen vänta med att plocka dem tills de blivit frostnypna eller lägga dem i frysen ett par dagar.



Av slånbär brukar man oftast göra saft eller likör. Det förstnämnda innebär att man koker dem i en sockerlösning, vilket inte känns så roligt. Och tanken på att blanda in sprit och ännu mer socker i härligheten gör mig smått illamående.
Så hur gör man rå slånbärsdricka?

Eftersom de innehåller relativt stora och hårda kärnor så kändes det inte vidare lockande att köra dem i centrifugen. Så jag insåg att det enda vettiga vore att kärna ur dem, mixa dem och sila bort fruktköttet.

Att kärna ur bären visade sig vara en liten utmaning och ingenting för den otålige, men väl värt besväret. Den bästa metoden jag kom fram till var att ta halvfrusna bär och klämma sönder dem mellan fingrarna för att separera köttet från kärnan.
Jag har använt färskpressad äpplejuice som sötning i bärdrickor innan, och det funkade suveränt bra i detta fallet med. Men har man inte tillgång till det så funkar det även bra med vatten och honung.



Slånbärslemonad

2 dl Slånbär
3 dl Färskpressad Äpplejuice eller Vatten
ev. 3-5 msk Honung

1. Kärna ur slånbären och lägg dem i blenderkannan.
2. Slå över juice eller vatten och mixa 1-2 minuter.
3. Häll blandningen i en nötmjölkspåse eller silduk och krama ur saften.
4. Smaka av och söta om det behövs. Om du använde vatten istället för juice så bör du söta med 3-5 msk honung. Har du en tjock honung är det enklast att hälla tillbaka drycken i blendern tillsammans med honungen och mixa tills det är helt utblandat.
5. Häll upp och njut!

5 kommentarer:

  1. hej jag heter charlize.om du vill så får du titta på min blog den heter blomsterang.blogspot.com.

    SvaraRadera
  2. Hm, den måste jag testa. Om jag får tag i slånbär här i inlandet :-)

    SvaraRadera
  3. Challan: Hej, vilken fin blog du har! Hoppas du inte har något emot att jag prenumererar på den. :)

    Bums: Där jag bor (göinge) finns det inte ett endasta ett, så jag passade på att plocka ett gäng när jag var nere på blekingska kusten. Men de är väldigt lättplockade när man väl hittar dem. :)

    SvaraRadera
  4. Jag har aldrig smakat på slånbär. Bör kanske göra det innan fåglarna tar de :)

    Det här var en ny blogg för mig. Roligt att det finns så många råkostare ute i fina svea!

    <3
    Amanda

    http://artali.qh.se

    SvaraRadera
  5. Amanda: Ja det tycker jag du ska! Bara du sparar lite åt fåglarna med.

    Det är en ny blogg för mig också ;) Tack för besöket!

    SvaraRadera